Wikipedia

Результати пошуку

вівторок, 12 січня 2021 р.

 12.01.2021

Бути здоровим – природне бажання людини.

Здорова людина виглядає красивішою, ніж хвора. У неї гарний настрій, вона більше впевнена в собі та з оптимізмом дивиться у майбутнє.

У багатьох традиційно склалося враження про те, що бажання бути здоровим вимагає великої кількості грошей, а здоров’я доступне лише для багатих.

Правда полягає у тому, що багато грошей потрібно лише для лікування і ще більше – для лікування у запущених випадках. Бути здоровим – доступно кожному та набагато дешевше,ніж лікуватися. Збереження здоров’я у багатьох випадках залежить від бажання кожного.

Про це ми і будемо вести розмову.

Існує дуже багато теорій та рекомендацій щодо того, як бути здоровим. Але , з нашого погляду є декілька загальних порад, дотримуватися яких необхідно.

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Вітаміни та пектини
Вітаміни та пектини

В народній медицині історично склалася думка, що головним чинником у лікуванні є правильне харчування. Для того, щоб не захворіти, треба правильно харчуватися.

Як правильно харчуватися при  різних захворюваннях ми розглянемо в тематичних статтях.

Зараз розглянемо загальні принципи харчування, якими потрібно керуватися для збереження здоров’я, виходячи з фізіологічних особливостей організму.

Тіло людини збудоване з наступних основних матеріалів:

  • білки;
  • жири;
  • вуглеводи.

Білки являються основним будівельним матеріалом організму людини. Їх недостатнє споживання призводить до виникнення багатьох хвороб. Надмірне споживання білків також призводить до виникнення захворювань.

Основними джерелами білка є м’ясо, риба, молочні продукти, горіхи, бобові.

Жири бувають рослинного або тваринного походження. За будовою можуть бути насиченими (твердий вигляд) та ненасиченими (в рідкому вигляді). Відкладаючись під шкірою захищають організм від охолодження та надають шкірі еластичності. В організмі виконують різноманітні функції. Наприклад, допомагають транспортувати жиророзчинні вітаміни. Приклади жирів – сало, масло, олія.

Вуглеводи – основне джерело енергії в організмі. Їх дуже багато в цукерках, печиві, виробах з борошна. При надмірному споживанні перетворюються в жири і відкладаються в організмі людини.

Загальна порада: для збереження здоров’я споживання білків, жирів та вуглеводів повинно бути збалансованим та достатнім. Споживання їх у кількостях, які не відповідають природнім потребам організму призводить до виникнення хвороб.

Для того, щоб білки, жири та вуглеводи повноцінно засвоювалися необхідно також вживати у їжу продукти , багаті на вітаміни та мікроелементи. До таких продуктів відносяться овочі, фрукти, горіхи та мед.

ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ

В поході
В поході

Дуже багато хвороб пов’язано з недостатнім фізичним навантаженням. В медицині навіть існує спеціальний термін – гіподинамія. Людина, яка лежить на дивані, частіше хворіє, ніж та, що рухається. У цьому різниця між людиною і, наприклад, автомобілем.

При  експлуатації автомобіля деталі зношуються,метал іржавіє,пластик тріскається, а на поршнях циліндрів утворюється нагар. Отже, щось доводиться замінювати, щось наплавляти, а щось очищати.

Принцип роботи організму людини зовсім інший. В тілі людини складові частини (білки, жири та вуглеводи) постійно оновлюються. Одні частинки розпадаються і на їх місці утворюються нові. Кожен день здійснюється обмін речовин. Будівельні матеріали та кисень в клітини організму заносяться з кров’ю. Для того, щоб кров активно оновлювала організм людини, потрібен рух. При недостатній фізичній активності органи недоотримують поживні речовини та кисень. Звідси і виникають хвороби. Отже, для того, щоб бути здоровим, виконуйте фізичні вправи, прогулюйтеся на свіжому повітрі, дружіть з велосипедом, лижами та гантелями, відвідуйте публічні спортивні майданчики..

РЕЖИМ ДНЯ

Режим дня
Режим дня

Важливу роль у збереженні здоров’я грає режим дня.

Великий фізіолог І.П.Павлов стверджував, що в організмі нічого більш впливового, ніж ритми, які проявляються в періодичності та ритмічності фізіологічних процесів. Ритмічно функціонують серце, легені, скорочуються і розслабляються м’язи, чергується збудження і гальмування в центральній нервовій системі. Завдяки ритмічності ефективно працюють окремі органи і весь організм людини.

Біологічні ритми властиві усім живим організмам, не лише людині.

Харчування, сон, фізичні навантаження будуть давати оздоровчий ефект при дотриманні режиму дня.

ЗДОРОВИЙ СОН

Для збереження здоров’я та відновлення сили організму необхідний здоровий сон.

Без води людина може бути декілька діб, без їжі – майже два місяці, без сну – не більше 3-4 діб. Для здорового сну необхідно своєчасно лягати в ліжко та вставати з нього, отже – дотримуватися режиму дня.

Для повноцінного сну:

  • провітрюйте кімнату, в якій спите;
  • не займайтеся розумовою діяльністю за 2-3 години до сну;
  • перед сном прогуляйтеся з півгодини на вулиці;
  • не використовуйте занадто м’який матрац.

Такі основні засади, яких необхідно дотримуватися, для збереження здоров’я.  Звичайно, є також інші рекомендації щодо боротьби зі шкідливими звичками, загартовуванням організму і т.п.

Немає коментарів:

Дописати коментар